Hvilken klokke skal jeg velge, Klassisk (kvarts) eller Automatisk?

Alle våre klokker kommer i to varianter: Klassisk (kvarts) og Automatisk. Her har vi oppsummerte fordeler og ulemper med begge typene, slik at du kan gjøre et informert og godt valg for deg selv. (Har du spørsmål, send enn e-post til oss på far@farfarklokker.no.)

Hva er en automatisk klokke?

En automatisk klokke, også kjent som en selvtrekkende klokke, er en mekanisk klokke som ikke krever manuell opprulling eller batteribytte for å holde seg i gang. Den får energien som trengs for å drive klokken fra bevegelsene til den som bærer den (deg).

Automatiske klokker er utstyrt med en rotor – en liten metallvekt som er koblet til klokkens bevegelige deler. Når du bruker klokken, beveger håndleddet seg og rotorvekten svinger. Denne bevegelsen konverteres til energi gjennom et komplekst sett av tannhjul og fjærer inne i klokken.

Den automatiske mekanismen gjør at klokken holder seg igang så lenge den brukes regelmessig. Hvis klokken imidlertid ikke blir brukt på en stund vil den stoppe. I slike tilfeller kan klokken startes igjen ved å gi den manuelle vridninger eller ved å begynne å bruke den regelmessig.

Mange klokkeentusiaster setter pris på automatiske klokker på grunn av håndverket og det tradisjonelle designet. De gir også en praktisk løsning for de som ønsker en mekanisk klokke uten bekymringer om batteribytte.

Våre automatiske lokker er drevet av NH35-urverk fra Seiko.

Fordeler med automatisk klokke

 1. Kontinuerlig drift: Automatiske urverk fortsetter å fungere ved regelmessig bruk, uten behov for manuell opprulling.
 2. Tradisjon og håndverk: Automatiske klokker er anerkjent for sin tradisjonelle håndverksmåte.
 3. Fravær av batteribytte: Unngår behovet for hyppig batteribytte – både praktisk og miljøvennlig.
 4. Stil og estetikk: Ofte designet med høy grad av detaljfokus, som bidrar til en tidløs og elegant estetikk.
 5. Selvtrekkende rotor: En innebygd rotor bruker håndleddsbevegelser til å skape energi og holde klokken i gang.
 6. Læringsopplevelse: Det er en egen tilfredsstillelse å gå rundt med et ur med kompleks indre mekanikk, ikke minst når du forstår hvordan den fungerer.
 7. De kan vare livet ut - Automatiske klokker kan vare livet ut når de vedlikeholdes på riktig måte.

Potensielle ulemper med automatisk klokke

 1. Avhengighet av bruk: Automatiske klokker krever regelmessig bruk for å holde seg i gang. Hvis de ikke brukes kan de stoppe, og det er ganske upraktisk.
 2. Mindre presise enn kvartsklokker: Automatiske urverk er mindre presise enn kvartsklokker, spesielt over lengre tidsperioder. De kan variere med noen sekunder per dag, mens kvartsklokker gir høyere nøyaktighet.
 3. Vedlikeholdskostnader: Reparasjoner og vedlikehold av automatiske klokker kan være kostbare.
 4. Sårbarhet for ytre påvirkninger: Automatiske klokker er mer utsatt for påvirkning fra ytre faktorer som magnetisme, støt og ekstreme temperaturer sammenlignet med kvartsklokker.
 5. Begrenset energireserve: Noen automatiske klokker har en begrenset energireserve når de ikke blir brukt. Dette kan resultere i at de stopper hvis de ikke brukes i lengre perioder. (Vår automatiske klokke har en gangreserve på 41 timer.)

Hva er en kvartsklokke?

Kvartsurverk bruker en kvartskrystall (isteden for fjær) for å regulere klokkenes tidtaking. Disse urverkene er kjent for nøyaktighet og pålitelighet, og er drevet av et batteri med lang varighet (2-3 år).

Våre kvarts-klokker er drevet av kvartsurverket Miyota 2035. Miyota er en del av Citizen-konsernet og produserer en rekke forskjellige kvartsurverk, blant annet 2035.

Fordeler med kvarts-klokke

 1. Nøyaktighet: Kvartsurverk, inkludert Miyota 2035, er kjent for høy presisjon. De gir nøyaktig tidtaking med minimalt avvik.
 2. Holdbarhet og pålitelighet: Miyota 2035 er konstruert for å være pålitelig og krever minimalt vedlikehold. Den kvartsdrevne teknologien gir god holdbarhet over tid.
 3. Kostnadseffektiv: Kvartsurverk er ofte mer kostnadseffektive å produsere enn mekaniske urverk, som gjør klokkene noe rimeligere.
 4. Lite vedlikehold: Kvartsurverk krever generelt mindre vedlikehold sammenlignet med mekaniske urverk. Det er ikke nødvendig med manuell opprulling, og batteribytte er den vanligste formen for vedlikehold.
 5. Presisjonsbevegelse: Urverkene gir en jevn og presis bevegelse for viserne, som bidrar til å opprettholde et jevnt tidssignal.
 6. Brukt i ulike klokkemerker: Miyota 2035 er ofte brukt som et pålitelig og presist kvartsurverk i ulike klokkemerker, noe som gir kundene tilgang til pålitelig tidsmåling til overkommelige priser.

Potensielle ulemper med kvarts-klokke

 1. Mekanisk følelse: Noen klokkeentusiaster foretrekker den mekaniske følelsen av å håndtere et urverk med tannhjul og fjærer, noe kvartsurverk ikke gir.
 2. Batteribytte: Selv om batteribytte er relativt sjeldent sammenlignet med manuell opprulling av mekaniske klokker, vil et kvartsurverk fortsatt kreve batteribytte omtrent hvert 2. år, avhengig av bruken. (Det koster vanligvis rundt 200,- å bytte batteri hos en urmaker.)
 3. Mindre komplekst: For de som setter pris på den intrikate kompleksiteten til mekaniske urverk, kan kvartsurverk oppfattes som mindre spennende eller håndverksmessige.
 4. Elektronisk karakter: Kvartsurverk har en mer elektronisk karakter enn mekaniske urverk. Noen foretrekker den tradisjonelle håndverksfølelsen av et mekanisk ur.

Uansett valg håper og tror vi at du vil bli fornøyd med ditt nye Far-Far-ur!

Har du spørsmål? Send enn e-post til oss på far@farfarklokker.no.